Siirry pääsisältöön

Etsi ja löydä - tiedonhakijan matka

Tämä opas auttaa sinua eritasoisissa tiedonhaun ongelmissa.

Ai niinku miks googlaaminen ei riitä?

Kuuntele Tilastokeskuksen Tiedosta tulevaisuus -podacastsarjan "Jakso 1: Tiedonhaku ja hyvät tiedonlähteet" (6:25). Tero Kekki haastattelee tietoasiantuntija Katriina Tiaista. He keskustelevat siitä, miksi tiedonhakutaidot ja tiedon luotettavuuden arviointi ovat tärkeitä. Vaikka podcastissa puhutaan tilastotiedosta, Tiaisen antamat hyvät vinkit pätevät kaikenlaiseen tiedonhakuun! Jaksosta on saatavissa myös tekstiversio. (Tilastokeskus 2021)

-----

Voit aloittaa tiedonhaun ja aiheeseen tutustumisen ns. arkitiedon pohjalta. Googlailemalla ja tutkimalla aiheesta tehtyjä nettisivuja, someviestittelyä tms. saat yleiskatsauksen aiheestasi.

Tieteelliseen tiedonhakuun Google ei kuitenkaan ole sopiva väline, sillä vain 15-20 % informaatiosta löytyy hakukoneilla. Niiden etsimisalgoritmit eivät ulotu ns. syvään webiin ja maksumuurien takaa löytyviin tietokantoihin. Hakukoneiden ulottumattomiin jäävät esimerkiksi kirjaston ostamat aineistot Terveysportti, SFS, Alma Talent, Ellibs, O'Reilly ja Ebscon artikkelit. Huomaathan myös, että Googlen hakutulokset eivät ole kaikille samat, vaan sinulle näytetään aiempaan hakuhistoriaasi perustuvia tuloksia. 

Wikipediaa voit käyttää yksittäisen tiedon tarkistamiseen, mutta muista, että sitä ylläpidetään vapaaehtoisvoimin. Suhtaudu siis kriittisesti ja pyri tarkistamaan asiat esimerkiksi Wikipediassa mainituista lähteistä. 

Hakukoneilla löytyvän tiedon ongelma kuvattuna jäävuori -kuvalla:

 

Kuvan tekstiselite:

Jäävuorikuvassa veden yläpuolella näkyvä alue on hakukoneilla löytyvän tiedon osuus, joka on noin 20 prosenttia. Veden pinnan alla, piilossa olevan jäävuoren osuudesta noin 80 prosenttia on syvää web- tai dark web -aluetta. Syvä web tarkoittaa muun muassa tietokantoja, rekisteröitymistä vaativia sivustoja, audiovisuaalista aineistoa, ei-hakukonekäsiteltävissä olevia tiedostomuotoja sekä personoiduissa palveluissa olevia aineistoja. Dark web on osa syvää webiä. Se on piilossa oleva osa internettiä, ja sinne pääsee vain tiettyjä väyliä pitkin, esim. Tor-selainta käyttäen.

Kysy kirjastosta

Jos sinulla on jotain kysyttävää aiheeseen liittyen tai palautetta osiosta, ota yhteyttä kirjastoon:

http://www.karelia.fi/fi/tutkimus-kehitys/avoin-tiede-ja-tutkimus