Siirry pääsisältöön

Etsi ja löydä - tiedonhakijan matka

Tämä opas auttaa sinua eritasoisissa tiedonhaun ongelmissa.

Yleistä tiedonhankinnasta

Tiedonhankintaa ja tiedonhakuja teet joka päivä - etsit ruoanlaittoon reseptin, katsot ohjelmaoppaasta päivän tv-ohjelmat jne. Korkeakouluopinnoissa tärkeää on osata näyttää opintojesi kautta saamaasi osaamista ja yhdistellä eri lähteistä löytämiäsi tietoja tekemiisi tehtäviin, raportteihin ja opinnäytetyöhön, jolloin tarvitset niin ammatillista kuin tieteellistäkin tietoa.

Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa tehdä tiedonhankintaa ja samaan lopputulokseen voi päätyä hyvin erilaisia reittejä pitkin. Tiedonhankinta harvoin on myöskään niin suoraviivainen prosessi kuin esimerkiksi alla olevassa kuvassa kerrotaan. Välillä voit joutua palaamaan takaisin, tehdä joitain kohtia useampaan kertaan tai jopa hyppiä joidenkin vaiheiden yli. Tärkeintä kuitenkin on, että et lannistu jos yksi reitti ei johda mihinkään. Reitille voi löytyä kiertotie tai jopa oikotie, jota kautta pääset hauissasi jälleen eteenpäin.

Tiedonhankinnan vaiheet:

Tiedonhankinnan onnistuminen ja samalla laadukkaan työn (olipa se referaatti, essee tai opinnäytetyö) aikaansaaminen koostuu monesta eri tekijästä. Esimerkiksi: Miten hyvin tunnet työsi aiheen? Millä sanoilla teet tiedonhakuja? Mistä etsit tietoa? Käytätkö sopivia sivustoja ja palveluja tiedonhakuun? Näihin asioihin annamme sinulle ohjeita, vinkkejä ja työkaluja tässä oppaassa.

Tutustu -osiossa kerromme sinulle, mitä aiheeseen tutustuminen tarkoittaa.

Suunnittele -osiossa tutustutamme sinut siihen, mitä kaikkea tiedonhankinnan suunnittelu pitää sisällään.

Tee -osiossa annamme vinkkejä siihen, miten teet hyviä tiedonhakuja eri tiedonlähteistä.

Arvioi -osiossa kerromme, mitä sinun kannattaa ottaa huomioon hakutulosten arvioinnissa, jotta käyttämäsi lähteet ovat työhösi sopivia.

Käytä -osiossa esittelemme, mitä sinun tulee huomioida käyttäessäsi löytämiäsi ja valitsemiasi lähteitä.

Kysy kirjastosta

Jos sinulla on jotain kysyttävää aiheeseen liittyen tai palautetta osiosta, ota yhteyttä kirjastoon:

http://www.karelia.fi/fi/tutkimus-kehitys/avoin-tiede-ja-tutkimus