Siirry pääsisältöön

Etsi ja löydä - tiedonhakijan matka

Tämä opas auttaa sinua eritasoisissa tiedonhaun ongelmissa.

Haun tarkentaminen ja rajaaminen

Hakutulosten parantaminen

Vaikka olisit saanut paljon hakutuloksia, on myös tärkeää, että löytyneet julkaisut ovat relevantteja, eli juuri aihettasi käsitteleviä. Pelkkä hakutulosten määrä ei aina kerro kaikkea. Tarkkuutta voi parantaa myös hakusanoja kohdistamalla. Oletuksena haku kohdistuu usein tietokannoissa otsikkoon, tiivistelmään ja asiasanoihin, eli kirjoittamasi hakusanan/sanojen täytyy esiintyä jossakin näistä kentistä. Tämä tarkoittaa sitä, että hakusana saatetaan mainita vain kerran artikkelin tiivistelmässä ja itse artikkeli käsittelee jotakin aivan muuta aihetta.

Hakusanoja voikin kohdistaa koskemaan vain tiettyjä hakukenttiä, tämä vaihtoehto löytyy yleensä tarkennetusta hausta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että hakusanojen kohdistaminen vain tiettyyn kenttään saattaa rajata hakutuloksia liikaa ja oleellisia viitteitä voi jäädä hakutulosten ulkopuolelle.

 

Usein on mahdotonta saada tehtyä kaikenkattavaa, vain oleellisia hakutuloksia sisältävää hakua kerralla. Aiheesta ja käytettävistä tietokannoista riippuen käytettäviä hakusanoja voi joutua muokkaamaan useampaan kertaan. Joskus hakutuloksia saattaa tulla liikaa, joskus liian vähän. Voitkin joutua laajentamaan tai supistamaan aihettasi monessa eri vaiheessa tehdessäsi tiedonhakuja. Hakutulokset saattavat olla myös jotain ihan muuta kuin mitä halusit, ja hakusanoja ja -strategioita voi joutua muuttamaan rankallakin kädellä.

Hakutulosten laajentaminen ja rajaaminen

 

http://www.karelia.fi/fi/tutkimus-kehitys/avoin-tiede-ja-tutkimus