Siirry pääsisältöön

Etsi ja löydä - tiedonhakijan matka

Tämä opas auttaa sinua eritasoisissa tiedonhaun ongelmissa.

Taloushallinnon esimerkki

Miikan opinnäyteyön aiheena on uuden laskutusjärjestelmän käyttöönotto tilitoimistossa. Asiasanoikseen hän on miettinyt laskutusjärjestelmä, käyttöönotto ja tilitoimisto. Hän menee Finto AI -palveluun ja tarkistaa mitä sanoja siellä ehdotetaan suomeksi ja englanniksi. 

Finto AI ehdotti asiasanoiksi seuraavia: tilitoimistot, laskutus, sähköinen taloushallinto, kirjanpito, taloushallinto, käyttöönotto, järjestelmät, tietojärjestelmät, tilinpäätös, automaatio ja englanniksi accounting agencies, invoicing, electronic financial management, bookkeeping, financial administration, introduction (implementation), systems, data systems, financial statements, automation

Miikka päätti uteliaisuudesta käydä myös katsomassa, mitä tuloksia TEPA Termipankki antaisi, sehän on kuitenkin erikoisalojen sanastojen ja sanakirjojen kokoelma. Tepasta löytyi *laskutus* haulla paljon eri termejä, ja Miikka tarkisti sähköinen laskutus termit englanniksi, koska sitä hänen työnsä myös käsittelee. Samaa asiaa tarkoittavia termejä olikin useita: electronic bill presentment, EBP, EBPP, eInvoicing, electronic billing, e-invoicing, electronic bill presentment and payment, e-billing sekä electronic invoicing. Näistä hän kokeilee e-invoicing ja electronic invoicing sanoja.

 

Miikka päätti kokeilla hakujen tekoja sanoilla tilitoimistot, sähköinen laskutus, käyttöönotto sekä englanniksi sanoilla accounting agencies, e-invoicing ja implementation. Tarvittaessa hän lisäisi hakuun sanat laskutus sekä englanniksi e-invoicing ja kokeilisi noita muitakin.

Karelia-Finnasta hän kokeili hakua ensin yksittäisellä asiasanalla sähköinen taloushallinto. Tuloksia tuli yli 200, mutta hän etsi pelkästään kirjoja aiheesta, joten hän klikkasi rajaukseksi kirja. 

 

Kirjoja löytyi tällä hakusanalla 28 kpl, joista hän valitsi tsekattavaksi neljä: Digitaalinen taloushallinto ; Taloushallinto. Nyt : tilitoimistoammattilaisen opas sähköiseen taloushallintoon ; Älykäs taloushallinto : automaation aika ; Digitalous : opas sähköisen taloushallinnon käyttöönottajille. Ne vaikuttivat olevan hyviä lähteitä teoriaosuuden kirjoittamiseen. Lisäksi hän mietti, mistä hän saisi työhönsä tutkimusmenetelmällistä tietoa. Opinnäyteohjaaja oli puhunut kehittämistutkimuksesta, joten löytyisiköhän sillä sanalla mitään lähteitä työhön?

 

http://www.karelia.fi/fi/tutkimus-kehitys/avoin-tiede-ja-tutkimus