Siirry pääsisältöön

Etsi ja löydä - tiedonhakijan matka

Tämä opas auttaa sinua eritasoisissa tiedonhaun ongelmissa.

Energiatekniikan esimerkki

Sonya tarvitsee energiatekniikan alan opinnäytetyöhön aineistoa koskien asuintalojen energiatehokkuutta. Sonya päättää etsiä aiheesta kirjoja ja tutkimusartikkeleita. Häntä kiinnostaa korkeintaan 10 vuotta vanhat lähteet.

Sonya tutkii ensin YSO:sta sopivia hakusanoja. Sonya mm. havaitsee, että YSO neuvoo käyttämään suomen kielellä asuintalot-sanan sijasta mieluummin hakutermiä asuinrakennukset.

Sonya hakee Finna.fi -palvelusta Suomen kirjastoissa olevia kirjoja. Hän kirjoittaa hakukenttään hakusanayhdistelmäksi asuinrakennukset AND energiatehokkuus. Haun tehtyään Sonya rajaa Finnassa vasemmalla olevasta valikosta aineistotyypiksi kirjat ja sekä valmistusvuodeksi viimeiset 10 vuotta. Näin ollen hakutuloksia löytyy yhteensä noin 80 kappaletta. Sonya löytää hakutulosten joukosta pari hyvää verkossa vapaasti luettavissa olevaa kirjaa.

Sonya hakee seuraavaksi tutkimusartikkeleita Karelia-Finnan kansainvälisten artikkelien hausta. Hän tarkastaa MOT-kielipalvelusta mitä hakusanat ovat englanniksi. Sonya kirjoittaa hakulaatikkoon "residential building" AND "energy efficiency". Sonya laittaa lainausmerkit sanojen ympärille, jotta hakutermit ovat hakutuloksissa annetussa järjestyksessä. Haun tehtyään Sonya rajaa julkaisuvuosia sekä rajaa halutulokset vertaisarvioituihin kokotekstiartikkeleihin. Hakutuloksia on Sonyan mielestä kuitenkin liian paljon ja sen vuoksi hän rajaa hakuaan lisäämällä hakulausekkeeseen vielä yhden tarkentavan termin: "residential building" AND "energy efficiency" AND "cold-climate regions". Nyt halutuloksia jää jäljelle enää muutama kymmenen.

Rakennustekniikan esimerkki

Rakennustekniikan opiskelija Varma tarvitsee lähteitä puurakentamisen ilmastovaikutuksia käsittelevään työhönsä.

Varma aloittaa etsimällä englanninkielisiä lähteitä. Hän tarkistaa englanninkieliset hakutermit MOT-sanakirjasta ja siirtyy sitten Karelia-Finnan kansainvälisten artikkelien hakuun käyttäen hakulauseketta ”timber construction” AND ”climatic effects”. Termit ovat lainausmerkeissä, jotta ne pysyvät hakutuloksissa peräkkäin ja oikeassa järjestyksessä. Haulla löytyy kuitenkin vain 7 tulosta.

Varma päättää tarkistaa hakutermit vielä YSOsta. Hän huomaa, että ilmastovaikutukset-termille on laajempi ylätermi: ympäristövaikutukset, englanniksi environmental effects. Varma palaa korjaamaan hakulauseeksi ”timber construction” AND ”environmental effects”. Tuloksia löytyy sopiva määrä – noin 90 kappaletta. Varma rajaa haun vielä vertaisarvioituihin kokotekstiartikkeleihin, jolloin tuloksia jää noin 80 kappaletta.

Seuraavaksi Varma etsii lähteitä kotimaisesta Finna.fi-palvelusta. Hän kirjoittaa hakukenttään puurakentaminen AND ympäristövaikutukset. Varma haluaa pienentää yli 400 kappaleen tuloksia, joten hän rajaa hakutulokset väitöskirjatasoisiin opinnäytteisiin, lehtiin/artikkeleihin ja kirjoihin. Tulokset pienenevät, mutta osa niistä on melko vanhoja, joten Varma rajaa vielä hakunsa viimeiselle 10 vuodelle. Nyt tuloksia jää jäljelle hieman yli 100.

http://www.karelia.fi/fi/tutkimus-kehitys/avoin-tiede-ja-tutkimus