Siirry pääsisältöön

Etsi ja löydä - tiedonhakijan matka

Tämä opas auttaa sinua eritasoisissa tiedonhaun ongelmissa.

Hakusanat ja asiasanat - sanat joilla haet tietoa

Se, mitä sanoja käytät tehdessäsi tiedonhakuja, on tärkeää. Aiheesi käsittelyn kannalta sinun on siis hyvä etsiä keskeiset sanat ja termit, ja kirjata ne ylös. Voit tehdä niistä listauksen tai vaikkapa mind mapin. Näin pystyt hahmottamaan kokonaisuuden paremmin ja löytämään aiheeseesi parhaiten sopivat hakusanat.

Sinulla voi olla mielessäsi jokin aihe, tässä esimerkkitapauksessa se on "viestintä- ja vuorovaikutustaidot työelämässä".  Kun tuon aiheen paloittelee, tulee kolme erilaista sanaa: viestintätaidot (viestintä), vuorovaikutustaidot (vuorovaikutus) ja työelämä.

Alla on esimerkki mind mapista aiheesta viestintä- ja vuorovaikutustaidot työelämässä. Apuna sanojen ja termien etsimisessä käytimme YSO-sanastoa.

Huomaathan, että alla olevassa kuvassa olevaan esimerkkiin ei ole laitettu kaikkia löytyneitä sanoja ja termejä, tarkoitus on vain havainnollistaa, miten yleisten termien alta löytyy aina tarkempia termejä tai yhteen termiin voi liittyä muita termejä.

 
Hakusanat ja termit suomeksi ja englanniksi

Suomenkielisten hakusanojen ja termien etsimisen lisäksi sinun kannattaa etsiä ne myös englanninkielisinä. Suomen- ja englanninkielisten haku- ja asiasanojen etsimisessä voit käyttää mm.

Olemme koonneet eri koulutusaloja koskevia tiedonhankinnan esimerkkejä alakohtaisiksi osioiksi. Käy tsekkaamassa oman koulutusalasi esimerkit.

Kysy kirjastosta

Jos sinulla on jotain kysyttävää aiheeseen liittyen tai palautetta osiosta, ota yhteyttä kirjastoon:

http://www.karelia.fi/fi/tutkimus-kehitys/avoin-tiede-ja-tutkimus