Suunnitteluvaiheen jälkeen sinulla pitäisi olla mielessäsi alustavia aiheeseesi sopivia asia- ja hakusanoja sekä jonkinlainen käsitys siitä, mistä lähteä tietoa etsimään. Hyviä hakusanoja kannattaa poimia talteen jatkuvasti hakuja tehdessä, esimerkiksi Karelia-Finnaa voi hyödyntää tässä. Etsi Finnasta jokin aiheeseesi hyvin liittyvä kirja, avaa kirjan tiedot ja katso, minkälaisia asiasanoja kirjaan liittyy. Myös monissa muissa tietokannoissa (mm. Medic, Ebscon tietokannat) viitteisiin liittyvät asiasanat ovat selvästi näkyvillä. Ne löytyvät usein otsikoiden aiheet, Subject Terms, Mesh Terms tai Major Subjects alta.
Tietokannat, nettisivut ja muut paikat joista tietoa etsit, toimivat yleensä hakujen tekemisen kannalta keskenään eri tavoin. Esimerkiksi se, mikä toimii Googlessa, ei välttämättä toimi muissa tietokannoissa. Tarkennettua hakua ei välttämättä ole, tai hakua ei voi rajata haluamallasi tavalla. Siksi kannattaa käyttää aina uuteen paikkaan mennessä hetki siihen, että tutkii miten juuri kyseisessä tietokannassa tms. haut toimivat. Tässä kannattaa hyödyntää tietokannan omia ohjeita.
Asiasanojen lisäksi myös hakutuloksia kannattaa tallentaa itselleen myöhempää käyttöä varten. Jos hakujen tekemisessä joutuu esimerkiksi pitämään taukoa, unohtuvat käytetyt hakusanat ja -tavat yllättävän nopeasti. Kun asiat kirjaa itselleen ylös, on tiedonhakuihin helppo palata myöhemmin. On makuasia, käyttääkö perinteisesti kynää ja paperia vai wordia ja exceliä. Tärkeintä on, että omien muistiinpanojen perusteella oikeasti löytää myöhemminkin sen, mitä tarvitsee.
Useasta tietokannasta löytyy hakuhistoria. Hakuhistorian avulla myös helposti palata omia jälkiäsi takaisin, jos eksyit linkkiviidakkoon, etkä enää muista mistä lähdit liikkeelle. Hakuhistoria tallentaa yleensä ainakin tehtyjen hakujen hakusanat, kokonaiset hakulausekkeet, viitteiden määrän ja käytetyt rajaukset. Joissain tietokannoissa hakuhistorian voi tallentaa myöhempää käyttöä varten, mutta tämä vaatii yleensä (ilmaisen) rekisteröitymisen palveluun. Hakuhistoriasta voi myös manuaalisesti kopioida tai tulostaa tietoja ja usein kokonaisia hakulausekkeita voi sellaisenaan hyödyntää muissakin tietokannoissa.
Jos sinulla on jotain kysyttävää aiheeseen liittyen tai palautetta osiosta, ota yhteyttä kirjastoon: